Historiek

Ontstaan

Oorspronkelijk startte een werkgroep met een bewustmakingscampagne om het bedreigde Vlaamse karakter van de Vlaamse Rand te ondersteunen. De werkgroep bestond uit Herman Bryssinck samen met vertegenwoordigers uit elk van de zes faciliteitengemeenten: Drogenbos, Kraainem, Linkebeek, Sint-Genesius-Rode, Wezembeek-Oppem en Wemmel.

Als afsluiter van deze actie werd op 27 september 1981 in Sint-Genesius-Rode de eerste Gordel gereden. Een fietstocht van 100 km rond de hoofdstad samen met een kleinere fietstocht en enkele wandelingen. De eerste Gordel had onverwacht 1.302 deelnemers uit 61 wielerclubs
die in clubverband deelnamen.

Gedurende dertig jaar groeide deze gordel tot het hoogtepunt in 1993 met 112.655 deelnemers. De startplaatsen werden verspreid en de media waren meer dan aanwezig met rechtstreekse uitzendingen op radio en TV. Kortom, de eerste zondag van september werd de dag dat Vlaanderen opstond en ging slapen met deze Gordel.

De Gordel evolueerde in 2016 tot het gordelfestival, een feest in de Vlaamse Rand met als centraal punt Huizingen. Het was een feest maar de oorspronkelijke boodschap vervaagde tot een ontdekking van de toeristische troeven van de Vlaamse Rand rond Brussel, een feest met optredens maar zonder de oorspronkelijk vrijwilligersziel.

Daarom besloten de bestuurders en vrijwilligers van vzw ‘de Rand’ een nieuwe werkgroep op te richten die zich zou bezinnen over de boodschap en de doelstelling van de Gordel. Met een aantal grondleggers maar ook met nieuwe enthousiaste vrijwilligers willen wij graag de Gordel terug op de kaart zetten, niet alleen dit jaar maar ook in de toekomst. De werkgroep wil er voor zorgen dat de gordel ook in de toekomst een bevestiging blijft van het Vlaams karakter van de Rand rond Brussel met een knipoog naar alle inwoners van de Rand, maar ook naar sympathisanten in heel Vlaanderen en ver daarbuiten.