nieuws

De Gordel trekt 28.000 bezoekers!

Ongeveer 28.000 bezoekers zijn afgezakt naar de Vlaamse Rand voor een zonnige 43e editie van de Gordel. Dat is een stijging ten opzichte van vorig jaar, toen 26.000 Gordelaars geteld werden, zo meldt het kabinet van Vlaams minister van de Vlaamse Rand Ben Weyts. "Het was een dag vol sport- en natuurbeleving, maar ook een evenement met een boodschap: de Rand is groen én Vlaams", klinkt het.

Dilbeek, waar cultureel centrum Westrand net dit jaar zijn 50e verjaardag viert, was dit jaar de focusgemeente van het evenement. Van daaruit en vanuit het Provinciaal Domein in trokken heel wat wandelaars en fietsers doorheen de groene pracht van de Vlaamse Rand.

De deelnemers konden dit jaar kiezen voor de traditionele wandeltochten van 5, 10 of 15 kilometer, de fietstochten van 20, 40, 60 of 100 kilometer, of de graveltochten, maar er waren ook heel wat nieuwigheden, gaande van urban sports zoals BMX, pannavoetbal en skateboarden, tot een gordelcross, die op poten was gezet in samenwerking met de organisatoren van de Special Olympics.

"Dat ruim aanbod aan onder meer straatsport en G-sport trok deze editie ook heel wat nieuwe bezoekers", klinkt het op het kabinet-Weyts. "Ook de graveltochten en het Gordelcrossparcours konden op heel wat belangstelling rekenen. Naast optredens in Huizingen en Dilbeek genoten ook vele bezoekers van de culinaire troeven van de streek, dit jaar sensationeel bereid door tv-kok Loïc Van Impe."

"Met het breedste én lekkerste aanbod uit de Gordelgeschiedenis konden we opnieuw vele duizenden mensen laten genieten van de troeven van de Vlaamse Rand", zegt minister Weyts. "Dit is geen sportmanifestatie van dertien in een dozijn: dit is een uniek evenement dat de laatste jaren weer sterker hamert op de oorspronkelijke boodschap. De Rand is een prachtige en uitnodigende streek, maar heeft wel een duidelijk Vlaams karakter."